3 Ağustos 2009 Pazartesi

şaka yapma hiyerarşisi


Okul, işyeri gibi ortamlarda elemanlar belli bir süre orada bulunmuşlarsa kaçınılmaz olarak kaynaşır, ufak ufak şakalaşmaya başlar. Tayfanın hayvanlık seviyesine, ortamdaki kız miktarına göre bu şakanın dozu ve içerdiği küfür miktarı değişkenlik gösterir. Böyle yerlerde sıkça düşülen yanlışlardan biri de ortamdaki rahatlığa bakarak herkese şaka yapabileceğini düşünmektir.

Diyelim ki ben bardak, arkadaşım tava ve ortamda birtakım kişiler birbirimizle hafif alay ederek şakalaşıyoruz. Kepçe ise yeni, ama tavayla biraz muhabbeti var, benimle yok. Tava bana şaka yapıyorsa bu kepçeye aynı hakkı vermez. Burada kepçe samimiyeti ölçüsünde ancak tavaya şaka yapabilir, bana yapamaz.

Mekana adımını yeni atmış hevesli arkadaşlarla pek kimseye bulaşmayan, bireysel olarak samimiyet kurmamış adamlar bu durum için en kuvvetli adaylarımız oluyor. Havadaki rahatlığı fırsat bilerek orada bir başkasının şaka yaptığı kişiye aynı rahatlıkla şaka edeceklerdir. Şaka edilen taraf insancıl ve anlayışlıysa bu arkadaşı bozmaz, hatta genellikle bozmaz. Bu salak da ortamlara aktım, nası da popüler oldum, "beni severler yeaa" gibi gereksiz triplere girer. Bu gidişe bir dur denmezse bünyesinde bulunan yavşaklığın boyutuna göre günden güne daha da çekilmez hale gelir.

Ne yapmalı?

Fütursuzca bozmalı. Bu kadar. Ortamda kötü insan olur muyum diye düşünmeye dahi gerek yok. Tabii basit bir yavşaklık için adamın hayatını karartmadan, şöyle yerini bildirir mahiyette ince bir ayar gibi.

Peki ama nasıl?

Ciddileşerek. Siz abuk subuk konuşurken bu adam da abuk bir laf edecek, hemen o laf ciddiymiş gibi konuşun, ciddi bir ses tonuyla "niye ki?", "yok canım o kadar da değil" yapın. Haddini bilsin yavşak. Bir yapar iki yapar sonra bırakır, "buna şaka yapılmıyo yeaa" der vazgeçer.

Taarruz ederek. Bu yavşak hakkında bir fikriniz var değil mi? Ne bilim çok konuşuyordur, şişmandır, dikkatsizdir, muhakkak bir zaafı vardır. Yardırın. Sinirinize yenik düşmeden, aynı şaka modunu koruyarak "seni almıcaklarmış girişte göt çapı ölçülüyomuş eheheh" gibi. Yavşak bozulacak, ama herkesin güldüğü o güzel ortamı bozmayı götü yemeyecektir. Bir daha da size ilişmeyecektir.

Alenen siglemeyerek. Manasız manasız bakın, bir şey söylemeden kafayı çevirin. Ya da duymamış gibi yapın. Daha da hayvanlaşmak isterseniz sorarak şakasını birkaç kere tekrarlatın, o esprimsi iyice manasızlaşsın, gerekirse yanınızdakine dönüp "ne dedi anlamadım" deyin.

Bak az evvel bu tiplerden biri yanımdaki adamın kafasına kafasına memelerini vurarak onu dışarı çıkmaya zorladı. Ciddiyim. İşleri buraya getirmeden önlem almak lazım, tedbir hayat kurtarır.

Gözlerinizden öperim.

Hiç yorum yok:

bunları da bilelim

Related Posts with Thumbnails