22 Ocak 2010 Cuma

demir demirkan'ı nasıl bilirsiniz?

Seveni vardır, sevmeyeni vardır, ben Demir Demirkan'ı 8-10 senedir tırt bir rakçı olarak bilirim. Daha da bu kanaatimi değiştirecek bir iş yapmış değil. Bilakis, ara ara şüpheye düşsem de takip ettiğim, kulağıma çalındığı kadarıyla işleri fikrimi günden güne sabit kılıyor. Korkarım bir süre sonra fikrim de değişebilirliğini yitirecek. Bu yüzden Demir Demirkan akıllı olsun!

Sertab bacımızın tivitisi sağolsun, duyduk ki DemirCan'la yöre yöre, türkü türkü türkülerimiz şekli bir çalışmaya imza atmışlar. Anlayabileceğiniz üzere türkülerin kah rock yorumları, kah operatikimsi tınıları ile dopdolu bir şeyler olacak (olmuş hatta, oldu da bitti). Hatta albüm çıktı, turneler yapıldı, konserler verildi, icabında New York'a kadar gidildi ki türkülerimiz, değerlerimizi bir New Yorklu, bir New Yorker da anlayabilsin; alabildiğine geniş, olabildiğine füzyon gönlünde anadoluya da bir yer açsın. Bakarsın önümüzdeki senenin hipster modası türkiş türkü dinleyip Çorum halk oyunları ekibi gibi giyinmek olur da DemirCan'ın ameriga görmüşlüğüyle Sertab bacımızın reklamcı abisinin trendsetter duruşu dünya kültürüne bir katkıda bulunur. Bakarsın DemirCan rakçı olamadığını idrak eder de türkü bar konseptine yeni bir soluk getirir.

SertabErener'in örövizyon başarısıyla üstlendiği Türkiye'yi tanıtım misyonu üstüne yapıştığından, kafa kafaya verip böyle bir şey düşünmüşler sanıyorum. Her boka proje demek çok moda olduğundan ve SertabErener ile DemirCan beyin de çok şükür bir eksikleri olmadığından yaptıkları şeyin adı tabii ki proje, ben de öyle diyeyim de ayıp olmasın.

Esas ben bu kadar lafı niye döktüm durup dururken, şu video içindi hepsi.





Yanlış bilmiyorsam bu türkü mürkü turnesinden bir konser olsa gerek, çünkü iki canciş iki sevdicek bir arada konser veriyor, füzyon ediyor sahnede. Daha başka bir beraber projeleri vardır da haberim yoktur belki, bilemedim. Neyse, şu video üzerinden az dedikodu yapayım, şunu arkadaşla çekiştirme zevkinden mahrum kaldım bari uluorta çekiştireyim de yüreğim soğusun.

Şarkı da Aşk, hani SertabErener'in debut albüm gibi adını SertabErener koyduğu, kapağında at nalı kadar sureti olan sarı kırmızı albüm. Hani SertabErener'in içinde Gece Kraliçesi adlı bir adet operadanBirKuple söylediği, hızını alamayıp bir de Makber söylediği, üstüne muhtelif şarkılarda gırtlağıyla cümle alemi dövdüğü albüm. Bütün bunları nerden mi biliyorum? Çünkü Patty teyzem bir çek aldı.

İşte Aşk da o şarkılardan biri, tövbe estafu şarkının o gırtlak şov bölümünde havalanmak üzere hızlanan bir uçaktaymış gibi hissediyorum, videoda da SertabErener sanki bunu biliyormuş da sesine o hızlanan motorların, coşan klimaların havasını vermiş sanki. Dinleyen kendini havalanmakta olan bir uçakta hissetsin diye belki de. Sanat da böyle bir şey işte, kimin üzerinde nasıl bir etki bırakacağını bilemezsin, bıraktığın etkiyi beğenmezsen "mamulümü kötü kullanıyorlar" diye kimseyi dövemezsin. Anca dizini döversin.

Daha Demir Demirkan'ın kel kafasına, Adanalı tipine, kolpa rakçı triplerine giydirecektim dur.

SertabErener şarkıda cümle alemi gırtlağıyla sopaladığı bölümün kontrast dozunu az bulmuş olacak ki şarkının sessiz bölümünü feci akustik, mihteşem bölümünü ise çokpis rakçı yapmış. Eh evde hazır rak gitarcısı besliyoruz dimi, Demir'in sanatı bu şarkıya hayat vermesin de ne yapsın... Yetti mi? Yetmedi, arkada daha koca bir orkestra var. SertabErener'in muhteşem gırtlak şovu, Demir Demirkan'ın acayip rakçı gitarı ve orkestranın tüm sazları şarkıya beraber girince ancak oluyor. Öyle bir şey, koskoca Aşk. Ortalarda bi yerde her rak olayının olmazsa olmazı bir solo bölümü var. Her kimin elinde elektrink gitar varsa o solo atacak daha. Bilmem doğaçlama, bilmem yazılmış, o solo atılacak. Elektro gitarlı çokFenaSertRak müzikte 80ler kafasını aşamadığı için atamadığı sololardan kurtulamıyor Demir Demirkan, bu sefer atmasam diyemiyor. Ben burda seyrederken yerin dibine giriyorum ama o sevdiceğinin yamacında büküle büküle solo atamamaktan gocunmuyor. Ben ne nota diziliminin orijinalliğini, ne de Demir Demirkan'ın gitar tekniğinin yeterli olup olmadığını bilirim. Ben kulağıma geldiği kadarını, tüketici seviyesinde müzik kültürümle tarif ederim, onu da şeyedeyim. Zaten kulağa güzel gelmedikten sonra isterse dünyanın en über solosu olsun, bana ne?

Gitmeden bir şey daha yazacağım, şarkıyı söylerken Sertabım garibim dönüp dönüp bakıyor adama, gözlerinde bir şey görecek filan işte seyirci coşacak belki bu elektriği iliklerine kadar hissedip; ama adam heyecanından mıdır nedir, içine tomruk kaçmış gibi ne dönüp bakıyor ne bir karşılık veriyor? Elinden geldiğince işte ara sıra, ama öyle muhteşem bir sinerji, bir enerji göremedim aralarında. Daha ziyada iyi hazırlanılmamış bir müsamere gibi, üstüne üstlük Demir Demirkan'ın Taksim rakçısı relax kılığı ile SertabErener'in hanım kız elbisesiyle gelin topuzu müthiş bir tezat oluşturmuş. Ama esas iş müzik olduğundan artık enerjisine elektriğine bakmayacağız. Hele bir de SertabErener ağzına ağzına düşüp azından öptü ya DemirCan'ı, daha ne sinerjisi istiyorsun ahlaksız.

Tekrar bir dönüp okudum da, SertabErener'e çeşitli mecralarda "ah be sertab, eh be sertab" diye seslenen samimi bir fan grubu var ve sandığımdan kalabalıklar. Bütün bunları nerden mi biliyorum? Çünkü Twitter'ını takip ediyorum. Bir dönem FriendFeed'den bile bakıyordum. Yazlıkta, stüdyoda, bilgisayar başında webcamle çekilmiş fotolarını koyuyordu boy boy. Bu, Türk ünlüsünde alışık olduğumuz cinsten bir samimiyet olmadığından hayran kitlesini en az ikiye katlamıştır diye tahmin ediyorum. Ve şu an bu hayran kitlesini bir anda karşımda bulursam ne yaparım bilemiyorum. Allahtan internet "yüzü olmayan insanların hedefe serbest atış yapabildiği" bir mecra da, rahat ediyoruz. "Sıkıyosa gel burda söyle", sıkar gerçekten. Ki bir dönem SertabErener sevmişliğim, albümlerini alıp dinlemişliğim bile var, bak buna rağmen kitlesinden korktum.

Böyle deli kitlesi olan bir de Şebnem Ferah var bak, bütün konserlerini en önde seyreden, sanki doğuda beraber bot bağlamışlar gibi kensinden Şebo diye bahseden sımsıcak bir kardeşlik. Bir ara cesaretimi toplayabilirsem onun hakkında da yazacağım. Ondan da sağ çıkarsam beni artık kimse tutamaz, Teoman'ı bile döverim.

6 yorum:

Elmoş dedi ki...

AHAHAHAHAHAHAHA. Toplumsal bir yarayı deşmişsin, candostum. Demir Demirkan'a karşı içimde kemikleşmiş nefrete yenik düşebileceğimden, bir türlü böyle konsantre şıklıkta yazamazdım açıkçası, zevkten kişneyerek okudum. "Lütfen biraz daha, biraz daha sokuver" diyerek korkuyla scroll ettim her paragraf bitişinde.

Ya ben, beni neden Twitter'dan takip etmiyorsun? NEDEN? Hepiniz bir oldunuz, arkamdan gülüşüyorsunuz demek. Sertab, Serdar, Nil, Demir ve sen. Öyle olsun. Hepinize hem trensetter, hem opera-tör, hem Türk olmanın koşullarıyla çifte kavrulmuş rakır, hem Björk çakması güçlerimle cevap vereceğim.

hevesli bardak dedi ki...

Ben sana mail bile atacağıdım Elmoşum gıymatlım, kontok info bırakmamışsın.

Demir Demirkan'dan nefretim pek tabii ki bununla sınırlı değil. RakVokal yaparken suratına verdiği o ıkınma ifadesini gözler önüne serecektim daha. SertabErener'in "Demirrrr" takdimine Freudyen okumalar düzecektim.

Bu arada Sertabım twitter'ına yazmış, Nil'len abisi evlenesiymiş. Duy da inanma.

Elmoş dedi ki...

twitter.com/modestane dedim ya, bir post'un sonunda. AAAA, sen bu gidişle tipoftheday'e de bakmıyorsundur. O da aynı post'ta idi.

Bekliyorum cnm, slm, nbr, optm.

hevesli bardak dedi ki...

A vallahi görmemişim, belki dedim açıklamak istemedi milyonlara. Heh, derhal ediyorum takip. Nick harbii yalnız şaşırtmasın.

Tipoftheday'e bakıyorum. Aşkolsun yani.

Adsız dedi ki...

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Ebru

hevesli bardak dedi ki...

Ben de teşekkür ederim Ebru, yüreğine sağlık.

bunları da bilelim

Related Posts with Thumbnails