17 Mart 2010 Çarşamba

sembölik

Bu videoyu kafa yapıyor oksijenin fazlası'nda gördüm, Until it Sleeps videosu üzerine ses olarak demo kaydı koymuşlar, enfes olmuş. Anafikir de şu, hani siz Metallica şarkılarında hayatın anlamını arıyordunuz ya, hah işte Metallica onları öyle müziğin nıynırınısına uysun diye at kafadan yazıyor. Haha.



İyi ki Metallica hayranı değilim, iyi ki Metallica'ya bir dönem hayran olmuşluğum yok yareppim çok şükür. Metallica hayranı değildim de çok mu matahtım? Değildim ki anasını satayım. Bir kısım Metallica severlerin diğer bir kısım Metallica severlere hiçbir sebep, dayanak göstermeden pis özenti dediği yıllarda ben tümden bizzat Metallica'nın kendisine uyuz olup metal olayına black metal scene'inden girmiştim. Herkesin Metallica ile hayatın anlamını çözdüğü yaşlarda corpse paint boyalı, baltalı ve taytlı adamları dinlemiş biri olduğumdan kimseye laf etmemem, söz açıldığında susup oturmam daha doğru olur diye düşünüyorum. Bu durumun bedelini de Metallica şarkılarını sonradan sonradan keşfedim "oha iyiymiş lan" diyerek ödüyorum. Bunu da itiraf ederek olaya samimi bir hava kattıysak bir diğer itirafıma geçeyim.

Şimdi bu klipte de görülen, hatta bu klipte yoğun olarak görülen, yok canım ona yoğun olarak görülmek denmez artık gözüne gözüne vurulan sembolik anlatımın çok yabancısıyım ben.

Bu ecnebinin dünyasında mitolojik kaynaklı olsun, dini olsun bir ton sembol var. Müzik yapan asi kesim ise kah bu sembolleri insan haline getirip kayaraktan, kah hayvan halindeyken oyaraktan toplumun altyapısına, bilincine birtakım darbeler vurarak bu common sense'i tokatlamak peşinde. Marilyn Manson filan da yapar bunu, hatta ben bu videoda biraz Coma White tadı aldım. Sebebini çok düşünmeye gerek yok işte ışıklandırma olsun, arkada bir cross olsun, semboller önünde deliren şarkıcı tiplemesi olsun hepsi bana benzer bir tat veriyor. Biri çıkıp oha naalakası var derse daha da uzun anlatırım.

Bunların aynısı sinemada da var. İşte efendim çocuğun doğuşu bilmemney adlı eserdeki doğum anına benzetilmiş de anne rolü şu yüzden şuna verilmiş. Sonuçta çıkan ne? Çocuğun annesinin masum görüntüsü altında günahkar tarafı var, onu anlatıyor. Ya arkadaş ben bu anlatımı alt bilincinde anında hisseden dimağı oturur alkışlarım. Ben o dimağı üç gün seyreder feyz alırım be. Aynı dimağlar şu kıssacık videodaki yoğun sembolik anlatım yüzünden nasıl da bilinçaltı bombardımanına uğruyordur diye hayıflanmayı da ihmal etmem.

Halbuki bu tarz şeylerin bana verdiği hissiyat "aa şey değil mi o, jesus christ? napmışlar ona yaa?"dan ibaret. Ne bileyim, Marilyn Manson Coma White'ta Kennedy Suikasti'ni şeyapmıştı, canlandırmıştı. Bundan ne mana çıkarılabilirdi bilmiyorum ama ben şahsen aptal aptal bakıp "naalaka yeaa" dedim. Zaten o dönem Marilyn Manson kadın mı erkek mi onu çözememiştim, kafamda daha büyük sorunlar vardı.

Hakkaten yalnız metaliko ne yapmış Jesus Christ'a öyle? Bu sembolizmi aşabilecek tek eser Jesus'ın çarmıhtan inip Aytek'le karşılıklı çiftetelli oynamasını tasvir edebilir. Daha neolacak ağabey? Hafif batı müziği Jesus Christ'ın çilesinden yeteri kadar ekmek yemedi mi?

Ya o değil de Lady Gaga hiç çarmıha gerildi mi bu arada, yapmadıysa ayup.

1 yorum:

Jamini dedi ki...

bence james olayı geliştirmiş.whereever i may roam'un demosunda sadece "nanananana" diyordu.

bunları da bilelim

Related Posts with Thumbnails